Metāla durvju montāža ar savām rokām

Kā veikt metāla durvju montāžu saviem spēkiem?

metāla durvju montāža         

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uz šodienu ļoti daudzi cilvēki izvēlās iegādāties metāla durvis bez montāžas pakalpojuma, tadejādi panākot īsāku termiņu montāžai un papildus ekonomiju naudas izteiksē. Ekonomija šodien ir ļoti būtiska dzīves sastāvdaļa, gan naudas izteiksmē, gan arī laiks mūsdienu cilvēkam kļūst arvien svarīgāks. 

Lai veiktu kvalitatīvu durvju uzstādīšanu nav jābūt profesionālimšajā jomā, ir nepieciešamas iemaņas darboties ar līmeņrādi, skrūvgriezi un urbmašīnu, kā arī putu pistoli. Kvalitatīvu metāla durvju montāžu var izdarīt gandrīz ikviens, jābūt tikai papildus vēlmei iemācīties ko jaunu. 

Montāžas darbi norisinās pa etapiem, pirmais etaps ir pirms metāla durvju iegādes - pasūtīšanas ir jāpārliecinās par Jūsu esošās durvju ailes parametriem, vai tā atbilst tiem parametriem kādi ir izvēlētajām durvīm. 

Kā nomērīt durvju aili?

Lai veiktu precīzus ailes mērījumus ir nepieciešami instrumenti : 1) lauznis 2) mērlente.

Ar laužņa palīdzību tiek noņemtas durvju aplodes pa perimetru, tad tiek veikti precīzi mērījumi ailei, no vienas sienas malas līdz otrai. Mērījumi tiek pierakstīti gan platums, gan augstums un tad tiek salīdzināti ar izvēlēto durvju parametriem. 

Metāla durvis - kas tiek piedāvātas gatavos izmēros no vairumtirdzniecības noliktavas vai būvniecības veikala visbiežāk ir standarta izmēros, Latvijas standarta izmēri ir 860x2050 un 960x2050, šo parametru durvis iespējams uzstādīt apmēram 90% dzīvokļos un mājās. Lai būtu iespējams veikt augstas kvalitātes montāžu, nepieciešamie ailes izmēri ir sākot ar 2–8cm lielāki par durvju rāmja platumu un 2–5cm ailei jābūt lielākai par durvju rāmja augstumu. Ja ar izmēriem viss ir kārtībā, tad var ķerties klāt instalācijai. Piemēram uzņēmums Sosdienests piedāvā metāla durvis Supporta gatavos izmēros, kas atbilst standartam.

Kā notiek metāla durvju montāža ar savām rokām?

Lai veiktu durvju uzstādīšanu ir nepieciešami intrumenti 1) lauznis 2) rokas vai elektriskais zāģis 3) skrūvgrieznis vai elektro urbjmašīna 4)perferātors 5 ) āmurs un 6) putu pistole.

Pirmais darbs kas būs jāizdara ir jāveic kvalitatīvu veco durvju demontāžu, ar rokas zāģi tiek pārzāģēts koka rāmis un ar laužņa palīdzību tiek izlauzts vecais koka karkass. 

Tiek savākti visi gruži un putekļi, ar ūdeni tiek apsmidzināta aile, lai pie jauno durvju uzstādīšanas labāk pieķertos montāžas putas.

Nākamais solis ir pats atbildīgākais brīdis visā montāžas etapā. Nepieciešams jaunās metāla durvis noņemt no eņģēm, atdalīt rāmi no durvju vērtnes. Tiek paņemts jauno durvju metāla rāmis un ievietots tukšajā ailē, ar koka klucīšiem tiek iestiprināts rāmis ailē, ar līmeņrāža palīdzību tiek izlīmeņots rāmis. Kad tas ir izdarīts, tad var ķerties klāt rāmja stiprināšanai.

Ir jāatpako metāla durvju komplektācijas kārbiņu, tur ir atrodamas atslēgas un stiprinājumi montāžai.

Kad metāla rāmis ir izlīmeņots tiek paņemts perfarātors un sienā tiek izdarīti 8 urbumi, caur metāla rāmi. Izdarītajos urbumos tiek iesisti eknkuri - stiprinājumi, tad ar skrūvgriežņa palīdzību pieskrūvēti. Kad šis darbs ir veiksmīgi izdarīts. Tad vēlreiz atkārtoti ar līmeņrādi jāpārliecinās par jauno durvju rāmja precīzu līmeni, jo stiprinot rāmi var ļoti viegli izkustināt rāmi, kas var novest pie nekvalitatīvas montāžas. Nekvalitatīva - neprecīza durvju montāža ietekmē slēdzeņu un pašu durvju ilgmūžību, kā jau Jūs noprotat negatīvā nozīmē, durvju kalpošanas laiks var sarukt uz pusi.

Kad metāla durvju rāmis ir veiksmīgi iestiprināts, tad ir jāķerās klāt putupistolei. Tiek paņemta putu pistole un vienmērīgi tiek iepūstas putas pa perimetru starp metāla rāmi un aili. Montāžas putas paaugstinās jauno durvju skaņas izolāciju, siltumnoturību un vēja necaurlaidību, kā arī noņems liekas vibrācijas. 

Kad montāžas putas ir veiksmīgi iepūstas, tad montāžas darbs faktiski ir beidzies. Atliek tikai metāla durvju vērtni uzkarināt uz eņģēm un pārliecināties par slēdzeņu mehānismu nevainojamu darbību. Ja arī tas ir kārtībā, tad faktiski metāla durvju montāžu var uzskatīt par veiksmīgi izdarītu.

sosdienests.lv