Dzelzs durvis

Kādēļ dzelzs durvis ieguva popularitāti?

dzelzs durvis

Latvijā dzelzs durvis sāka iegūt plašu pieprasījumu 90. gadu laikā, iemesls tam kalpoja milzīga finanšu krīze kā rezultātā paaugstinājās noziedzība līdz katostrofāliem apmēriem. Cilvēkiem kas dzimuši pirms 80. gadiem ir sastapušies ar 90. gadu baisībām un katrs lieliski atcerās tos gadu notikumus. Noziedzība bija ļoti augsta, notika vardarbība, slepkavošana un laupīšana. Tika laupītas automašīnas, cilvēki uz ielas un nemitīgi tika apzagti neskaitāmi daudz dzīvokļu. Lai sāktu cīnīties ar zādzībām no dzīvokļiem - durvju kompānijas sāka piedāvāt dzelzs durvis, tās ļāva dzīvokļu saimniekiem izbēgt no nepatikšanām kas saistītas ar laupīšanu. Lai pasargātu automašīnas tām tika ierīkotas arvien mūsdienīgākas signalizācijas.

Kad cilvēki pastiprināti sāka pievērst uzmanību dzelzs durvju iegādei, tas vēl neradīja lielus šķēršļus zagļiem. Zagļi turpināja zagt lielos apmēros, tikai vienīgi ar katru dienu kļuva pieejami arvien mazāk dzīvokļi kuros tie varēja ielavīties. No 90. gadu sākuma ar katru dienu arvien vairāk tika pieprasītas dzelzs durvis dzīvoķļiem un arī mājām. Tas mazināja zagļiem iespēju izvēlēties kurā dzīvoklī ielauzties. Gadiem ejot uz priekšu nu jau tuvāk 2000. gadam, noziedzība sāka gadu no gada mazināties, bet dzelzs durvju pieprasījums tikai turpināja pieaugt.

Kādēļ dzelzs durvis turpina būt aktuālas arī šodien?

Kad bija 90. gadu noziedzība, daudzi cilvēki kuri tajos laikos bija iegādājušies dzelzs durvis bija saskārušies ar durvju uzlaušanas mēģinājumu, bija gadījumi kad zagļi ielavījās dzīvokļos un arī gadījumi, kad tas neizdevās. Pateicoties virknei neveiksmīgu ielauzšanos mēģinājumu caur dzelzs durvīm, cilvēki sāka arvien aktīvāk apsvērt domu par dzelzs durvju iegādi. Diemžēl ne visos gadījumos uzliktās dzelzs durvis spēja glābt no ielauzšanās.

Kad 90. gadi sāka aiziet - nu jau pagātnē, metāla durvis turpināja būt ļoti pieprasītas, jo daudzo cilvēku saskarsme ar zādzībām agrākos laikos lika noprast ka tieši metāla durvis ir lielisks instruments zādzības pirmslaicīgai novēršanai. Kad zaglis izvēlas dzīvokli vai māju kurā tas grib ielavīties un pastrādāt savu noziegumu, tas rūpīgi izpēta ieejas durvis. Tieši durvis ir tā vieta caur kuru notiek visbiežākā ielauzšanās.

Kādas bija pieejamas agrāk dzelzs durvis un kādas ir pieejamas šodien?

Sākotnēji metāla durvis tika izgatavotas pavisam privitīvā veidā, tika iegādātas kvadrāta caurules izmērā 40x60 un 40x20. No mazāka izmēra caurulēm tika veidota durvju vērtne, caurules tika sametinātas pa perimetru. Kad peremitrs bija gatavs, abas puses tika nosegtas ar 2mm biezu tērauda loksni. Loksnes tika piemetinātas. Vērtnē tika ievietotas 2 slēdzenes un pie otras vērtnes malas tika piemetinātas eņģes. No lielāka izmēra caurulēm tika sametināta kārba, pie gatavas kārbas tika piemetinātas eņģes. Gatavo dzelzs durvju vērtne tika aplīmēta ar dekoratīvu PVC plēvi vai nokrāsota, rāmis vienmēr tika krāsots. Durvis tika uzstādītas dzīvokļos un mājās, tās lieliski pildīja fundamentālas drošības funkcijas. Diemžēl vienīgais ko nevarēja sagaidīt no tādām dzelzs durvīm ir skaņas un siltumizolācijas uzlabošanos. Tāda veida durvis bija caursalstošas, skaļas pie aizciršanas un tām nebija faktiski nekādas skaņas un siltumizolācijas.

Šodien pieejamās dzelzs durvis dzīvoklim vai mājai tiek piedāvātas neskaitāmi daudzos izpildījumos, mūsdienās pavisam vairs nav populāri izvēlēties metāla durvis ar PVC dekoratīvu plēvi. Tas laiks jau ir aizgājis. Mūsdienu laikos populārākās metāla durvis ir tādas kas tiek apdarinātas ar dekoratīviem MDF paneļiem, tāpat tas var būt dekoratīvs finieris vai arī koks. Durvis kas ir apdarinātas ar dekoratīviem paneļiem tūdaļ iegūst mūsdienīgu dizainu un siltumizolācijas kāpumu, ja vien durvis ir izgatavotas pietiekoši biezas un ar atbilstošu blīvgumiju skaitu. Mūsdienu dzelzs durvis vairs netiek izgatavotas no kvadrāta caurulēm, kā tas notika agrāk. Tagad izgatavojot durvis metāla konstrukcija tiek izliekta no tērauda loksnēm, tas ļauj panākt materiāla ekonomiju un pie tam nezaudēt konstrukcijas stiprības īpašības.

Kas ir mainījies konstrukcijā?

Kā jau minējām - agrāk dzelzs durvis tika izgatavotas no tērauda kvadrāta caurulēm, laikam ejot uz priekšu pakāpeniski ražotāji sāka no tā atteikties un aizvietot ar liekta tērauda konstrukcijām. Toreiz tas bija ļoti liels progress durvju jomā, tas ļāva sākt ražot pavisam sarežģītas konstrukcijas durvis. Liekta tērauda konstrukcija sāka gūt lielu popularitāti starp tērauda durvju ražotājiem, tie arvien vairāk izdomāja jaunas un dažādas pieejas durvju ražošanā. Uz šodienu ir ļoti populāri izgatavot dzelzs durvis no liektas un metinātas konstrukcijas un apdarinot to ar dekoratīviem MDF vai finiera paneļiem. Dekoratīvie paneļi ļauj pilnībā nosegt tērauda konstrukcijas nelīdzenumus un piešķirt durvīm mūsdienīgu dizainu, kas atbilst jaunākajām modes tendencēm. Tāpat dekoratīvie paneļi samazina kopējo tērauda konstrukcijas vibrācijas līmeni, tādēļ dekoratīvos paneļus ražotāji izmanto ļoti bieži pie durvju izgatavošanas.

Kāda ir starpība vecā gājuma dzelzs durvīm no mūsdienīgajām?

Starpība starp durvīm kas tika ražotas agrāk un kas tiek ražotas šodien ir ļoti liela, pirmkārt agrāka ražojuma dzelzs durvis bija smagākas. Agrāk dzelzs durvis tika izgatavotas no biezāka tērauda, sākot no 2mm līdz pat vairāk kā 5mm biezām loksnēm. Patiesībā tāds tērauda biezums nepaaugstināja kopējo durvju drošību, jo visas durvis uzlaušanas gadījumā tiek atvērtas caur slēdzenēm. Ja durvju atvēršanas metodes būtu savādākas un ar spēka pielietošanu, tad tas dotu papildus drošību. Tāpat bieza tērauda dzelzs durvis ir daudz smagākas un tās nav komfortabli uzstādīt, jo montieriem tas sastāda fiziskas problēmas, tās ir ļoti grūti paceļamas un ar viņām ir viegli satraumēties. Tāpat šāda konstrukcija rada papildus izdevumus, tādēļ šādas konstrukcijas nav vairs populāras.

Mūsdienīgām dzelzs durvīm tiek likts uzsvars uz drošību, skaņas un siltumizolāciju. Tās tiek izgatavotas no liekta tērauda un nebūt nav smagas. Viņas ir viegli uzmontējamas un ērtas ekspluatācijā. Drošības ziņā jaunās tehnoloģijas ir soli priekšā 90. gadu durvīm.

sosdienests.lv